Jak zorganizować słodki stół?

0
3269
Słodki stół na weselu
reklama

W menu weselnym szczególną uwagę zwraca się na główne dania i przystawki, natomiast nie mniejszą powinno się przywiązywać do słodkiego stołu. Oprócz tradycyjnie serwowanego tortu weselnego to właśnie na nim goście mogą znaleźć wybór słodkich przekąsek. Praktyka weselna pokazuje, że dobrze zorganizowany słodki stół jest zdecydowanie lepszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem niż serwowanie ciast na stoły.

Skąd pomysł na słodki stół i dlaczego warto?

Mniej lub bardziej tradycyjne wesele trwa co najmniej kilka, jeśli nie kilkanaście godzin. Taki okres czasu dla słodyczy, w dużej mierze ciast z kremem i innych delicji jest po prostu zabójczy. Szczególnie w okresie letnim, po kilku godzinach w cieple desery zaczynają tracić cały swój urok. Ponadto, coraz więcej osób stara się ograniczać słodycze i nie każdy z gości może być zadowolony, że stoi przed nim wielka patera z ciastem. W końcu, desery bardzo często zostają po weselu, nie ma więc sensu wszystkich ich wystawiać na stół.

Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności, coraz więcej młodych par szuka alternatyw, dzięki którym będą w stanie zadowolić wszystkich gości, równocześnie znajdując słodki kompromis między nowoczesnym blichtrem, a uroczą tradycją. Szczęśliwie alternatywy istnieją i okazuje się, że są przyjmowane z wielkim entuzjazmem zarówno przez młodszych, jak i starszych gości. Jedną z najciekawszych jest weselny, słodki stół, którego interesujące odsłony można znaleźć na www.karmello.pl. Zwykle zorganizowany w osobnej części sali weselnej rozwiązuje większość tych problemów. Po pierwsze, można na nim wystawić wszystkie rodzaje przygotowanych deserów, ale w określonej ilości. Obsługa imprezy szybko może skontrolować braki i je uzupełnić, dzięki czemu na stole cały czas są świeże desery. Po drugie, ze słodkiego stołu może skorzystać ten, który ma na to ochotę. Jeśli ktoś nie gustuje w słodyczach, może go po prostu ominąć. W końcu po trzecie, słodki stół, szczególnie jeśli znajdą się na nim małe desery, praliny i czekoladki może posłużyć państwu młodym jako (zaplanowane oczywiście wcześniej) źródło małych upominków dla gości.

Co powinno znaleźć się na słodkim stole?

Zorganizowanie słodkiego stołu jest znacznie prostsze niż się wydaje. Warto jednak zdecydować się na jedno z kilku rozwiązań, uwzględniając przede wszystkim preferencje gości. Słodki stół może składać się głównie z ciast. Jest to jednak rozwiązanie mało praktyczne, szczególnie przy weselu organizowanym w lato. Coraz mniej jest także amatorów tego typu słodyczy. Można się więc zdecydować na wariant mieszany, kilka wybranych ciast można uzupełnić różnego rodzaju pralinkami i małymi czekoladkami (np. Karmello), ciasteczkami i słodkimi lizakami. Można również postawić na rozwiązanie zakładające rezygnację z ciast (oczywiście poza tortem weselnym) i słodki stół zaaranżować wyłącznie z pralinek, czekoladek, mini-musów, flanu, pana cotty podawanej w małych kieliszkach, cukierków, lizaków, małych bez. Tego typu stoły stają się coraz popularniejsze i okazuje się, że przez samych gości oceniane są bardzo pozytywnie. Taki słodki stół pozwala skosztować odrobiny z każdego typu deserów bez wyrzutów sumienia. Z pralinek, cukierków, marshmallow i muffinów można również przygotować przepiękne upominki weselne.

Jak zaprojektować słodki stół?

Organizacja słodkiego stołu nie powinna ograniczyć się jedynie do ustawienia na nim słodyczy. Warto zadbać o to, aby korespondował on z motywem przewodnik samego wesela. Bez większych problemów można zorganizować słodki stół w stylu glamour, folk, romanitc, floral, boho. Warto uzupełnić go minimalistycznymi elementami dekoracyjnymi, kwiatami, być może owocami. Jego kolorystyka powinna łączyć się z głównymi kolorami wesela (bielą, złotem, czerwienią – w zależności od wyborów państwa młodych). Dobrym pomysłem, właściwie w przypadku każdego słodkiego stołu, jest uzupełnienie każdego deseru ozdobnymi etykietami informującymi o tym, z jakim deserem goście mają do czynienia. Etykiety można rozbudować również o główne składniki deseru (za to z pewnością niezmiernie wdzięczni będą wszyscy alergicy).

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj