Na Waszym weselu będą dzieci i szukacie pomysłów nie tylko jeśli chodzi o wątek zabaw, gier i konkursów zorganizowanych specjalnie dla nich, ale także takich, które niebywale zaskoczą najmłodsze pokolenie? Jak wiadomo, dzieci nie powinno się zmuszać do jedzenia. Z drugiej strony zaś, martwimy się, gdy one same nie wyrażają chęci swoich potrzeb. Warto przemyśleć kwestię jadłospisu dla dzieci. Jest to doskonały pomysł, ponieważ dla dzieci jedzenie nie jest potrzebą pierwszego rzędu, szczególnie na imprezach rodzinnych, gdzie tyle ciekawych rzeczy dzieje się wkoło.
Zdrowe posiłki kontra szkodliwe jedzenie dla dzieci
Dzieci często preferują jedzenie, w których jest zawarta spora ilość cukru. Zwykle wybierają słodycze i napoje gazowane przez co, cukier zawarty w tych prowiantach daje im szybki zastrzyk energii. Niestety trzeba przyznać, że istnieje także druga strona medalu tych łatwych posiłków, gdyż aktywność ta wyczerpuje się bardzo szybko, a poza tym obecne w tych produktach cukry proste mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Odpowiadają za niepoprawną pracę układu trawiennego oraz przyczyniają się do powstania próchnicy. Słodycze, które są dostępne w sklepach oprócz groma cukru mają także w swoim składzie konserwanty oraz sztuczne barwniki, które źle wpływają na koncentrację, działają pobudzająco, a także są odpowiedzialne za wahania nastroju.
Menu dla dzieci proponowane przez restauracje i sale bankietowe
Przeważnie restauracje i sale bankietowe chwalą się, że w ich ofercie jest możliwość skorzystania ze specjalnego menu poświęconego dla dzieci. Czy, aby na pewno?
Zazwyczaj taki jadłospis wygląda następująco:
Obiad:
- panierowany kotlet z frytkami
- smażone paluszki rybne z frytkami
- pizza
- panierowane polędwiczki z kurczaka z frytkami
- grzanki z szynką i serem z frytkami
- klopsiki w sosie pomidorowym z ziemniakami
- sola w panierce z frytkami
Deser:
- lody z bitą śmietaną
- lody z polewą czekoladową
- naleśniki na słodko
Przekąski:
- cukierki
- ciasteczka
- babeczki
- chipsy/ chrupki
- paluszki
Można by było pomyśleć, że z tej okazji można dzieciom raz odpuścić i pozwolić im na spożywanie tzw. fast foodów. Trzeba jednak przyznać, że dzieci w innych okolicznościach chętniej próbują nowych potraw. Należy też mieć na uwadze, że w każdej sytuacji kształtujemy nawyki żywieniowe u dzieci.
Jak przekonać dziecko do zdrowego żywienia?
Każdy dorosły zanim zacznie jeść potrawę wbrew pozorom zaczyna to robić oczami, a potem dopiero ustami. Tak samo jest z dziećmi. Zanim podamy dzieciom jedzenie, warto pomyśleć o przygotowaniu go w fantastyczny i oryginalny sposób. Jest mnóstwo możliwości jeśli chodzi o eksperymenty kuchni dziecięcej. Pozytywnie też zaskoczą dania podane w pięknej, kolorowej zastawie. Zachęcające dla dziecka będzie też to, że dorosły spróbuje razem z nim przyrządzonych potraw i dodatkowo je zachwali. Jest to główna rola dla animatora zabaw, który dzięki swojej pomysłowości wymyśli fajne i ciekawe potrawy, a największą zaletą będzie to, że dzieci wspólnie z organizatorem zabaw przygotują pyszne jedzenie, które później sami skonsumują.
Jadłospis zdrowy, ale nie nudny – przykładowe, zdrowe menu weselne dla dzieci:
Zupa – z naturalnych, sezonowych warzyw. Bez konserwantów i sztucznych barwników.
- rosół
- pomidorowa
- barszcz czerwony/ botwinka
- krem z brokułów/ pomidorów/ dynii/ cukinii
Obiad – sporządzony w piekarniku i na parze. Bez panierki i tłuszczu.
- pulpety warzywne/ mięsne/ rybne
- pieczona ryba i mięso
- puree ziemniaczane/ ryż/ kasza
- surówka z marchwii i jabłka/ buraczki we wiórkach/ warzywa na parze
- pierogi z mąki pełnoziarnistej z farszem warzywnym/ mięsnym/ sezonowymi owocami
- naleśniki z mąki pełnoziarnistej z owocami sezonowymi/ twarogiem
Deser – do przygotowania deseru wykorzystujemy cukier brązowy, trzcinowy, brzozowy lub naturalny pozyskiwany z owoców.
- biszkopt z owocami sezonowymi
- jabłecznik/ szarlotka
- jabłko/ gruszka na ciepło z cynamonem
- ciasto dyniowe/ marchewkowe
- lody sorbetowe
- muffinki/ ciasteczka owsiane
Przekąski – chipsy, paluszki, żelki i inne słodkości przemysłowe idą w odstawkę.
- chrupki kukurydziane
- wafle ryżowe
- owoce sezonowe/ suszone
- pałeczki warzywne np. z marchwii, papryki, ogórka zielonego
- ciastka owsiane
Napoje – bez konserwantów i innych składników słodzących
- sok z marchwi/ jabłka/ pomarańczy świeżo wyciskany, bez dodatku cukru
- woda niegazowana z cytryną/ malinami/ winogronem
- kompot z owoców sezonowych niskosłodzony
- mrożona herbata
Oczywiście to jest tylko propozycja, zawsze można dowolnie skompletować menu. Jeśli chcemy coś zmienić w wyżej wymienionych sugestiach to warto zasięgnąć pomocy dietetyka.
Cena za specjalnie dobrane menu dla dzieci nie powinna być wyższa od menu dla dorosłych. Ponadto dzieci jedzą znacznie mniej i mało, które dociąga imprezę do końca. Dlatego niższe opłaty są istotnie rzeczywiste.