Witalność i zdrowie, czyli olej lniany w codziennej diecie

0
806
Witalność i zdrowie, czyli olej lniany w codziennej diecie

Masz dosyć syntetycznych suplementów diety? Szukasz zdrowych, naturalnych dodatków do potraw? Na pewno znasz olej lniany, ale chyba nie było zbyt wielu okazji, by go stosować. Czas to zmienić. Korzyści są udowodnione: spowolnienie procesów starzenia, zwiększenie wydolności płuc, utrzymywanie równowagi hormonalnej, wspomaganie pracy serca i zapobieganie rakowi.

Człowiek od wieków szukał naturalnych substancji wspierających właściwe funkcjonowanie organizmu. Zalety stosowania oleju lnianego odkryto już w starożytności. Nasiona lnu uprawianego specjalnie na potrzeby lecznicze znane były w Babilonie, Grecji i Rzymie. Ojciec medycyny, Hipokrates zalecał nasiona lnu na problemy trawienne swoich pacjentów.

Naukowa nazwa nasion lnu: Linum usitatissimum, tłumaczy się jako: “najbardziej przydatne”, a siemię lniane jest wykorzystywane od stuleci. Jeśli nawet starożytni znali olej lniany, tym bardziej zaskakujące jest, że dopiero w ostatnich dekadach oleje lniane odzyskują należne im miejsce w naszych kuchniach.

Po olej lniany sięga przemysł dzięki naturalnym zdolnościom polimeryzacji, czyli zwiększania masy. Jest używany w maszynach i do konserwacji narzędzi. Inne zastosowanie znalazł w sztuce. Przez stulecia był ceniony przez malarzy jako powłoka utrwalająca i składnik farb.

Z kolei olej tłoczony w specjalnych warunkach z nasion lnu znanych jako siemię lniane jest przeznaczony do spożycia przez ludzi. Nie jest jednak wskazane używanie oleju lnianego do smażenia ze względu na niską temperaturę zapłonu. .

Olej lniany bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, a w swoich możliwościach leczniczych jest porównywany do oleju z ryb. Nasycenie tymi kwasami sprawia, że olej lniany jest idealnym i zdrowym dodatkiem do żywności. Nie tylko działa przeciwzapalnie, ale ma więcej właściwości chroniących przed chorobami niż olej z ryb. Warto mieć zawsze pod ręką butelkę oleju lnianego przechowywanego w odpowiednich warunkach, aby dodać go na przykład do sałatek.

reklama

Olej lniany

Zdrowotne korzyści spożywania oleju lnianego

Nowotwory to choroba cywilizacyjna naszych czasów. Kosztowne chemiczne terapie antyrakowe mają jednak są tańszą i co najważniejsze, naturalną alternatywę. Olej z nasion lnu jest uznanym składnikiem w stosowanym w profilaktyce nowotworowej oraz w leczeniu raka. Po raz pierwszy użyto go w tym celu jeszcze w latach 50. XX wieku. Ostatnie badania wykazały również, że kwas alfa-linolenowy zmniejsza rozwój raka piersi.

Związki kwasowe w oleju lnianym pomagają też płucom filtrować powietrze i ograniczać negatywne działanie obecnych w nim wolnych rodników. Ponadto, olej z nasion lnu łagodzi problemy astmatyczne.

Chemia wszechobecna w kosmetykach może powodować egzemę, przejawiającą się stanami zapalnymi skóry, suchością i podrażnieniami. Lekarze podkreślają, że w takiej sytuacji pomocne mogą być dodatkowe składniki diety, takie jak olej lniany. Codzienne spożywanie niewielkich dawek oleju lnianego poprawia bowiem elastyczność skóry i łagodzi stany zapalne.

Utrata elastyczności skóry prowadzi również do problemów z cellulitem. Tutaj też z pomocą przychodzi olej lniany, który wspomaga organizm w produkcji kolagenu i redukuje efekt cellulitu.

Spowolnienie procesów starzenia i równowaga hormonalna

Wraz z wiekiem, zmieniają się właściwości skóry. Traci ona jędrność i elastyczność. Olej lniany może pomóc utrzymać ją w świetnym stanie. Nie trzeba sięgać po preparaty, które obiecują przedłużenie młodości i powstrzymanie starzenia. Zawierają one chemiczne składniki, które nie działają zgodnie z oczekiwaniami, ale mogą też wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Tutaj widać przewagę oleju lnianego, który w sposób naturalny poprawia stan skóry oraz wpływa na redukcję zmarszczek. Dzięki niemu będziesz wyglądać młodziej i bardziej atrakcyjnie.

Dolegliwości zaawansowanego wieku, to nie tylko słabsza skóra, ale również kłopoty ze wzrokiem. Jak się okazuje, zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 skutecznie zapobiegają związanemu z wiekem zwyrodnieniu plamki żółtej, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do utraty wzroku. Na tę przypadłość cierpią nie tylko osoby wiekowe, ale dotyka ona coraz więcej ludzi młodych.

Korzyści ze spożywania oleju lnianego powinny odczuć kobiety w okresie menopauzy. Kiedy w organizmie kobiet dochodzi do poważnych zmian hormonalnych, związanych szczególnie z poziomem estrogenów, olej lniany i zawarte w nim substancje pomagają uzyskać równowagę hormonalną i łagodniej przejść ten burzliwy czas.

Olej lniany wraca do łask

Olej lniany ma wiele walorów jak: poprawa witalności i energii, korzystny wpływ na metabolizm i ogólną kondycję naszego ciała. Wyjątkowo wysoka zawartość roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga z kolei organizmowi radzić sobie z procesami starzenia i komórkami nowotworowymi.

To wszystko sprawia, że na świecie odradza się zainteresowanie olejem lnianym jako cennym dodatkiem w naszej kuchni. Jego obecność w diecie zapewnia bowiem zdrowe funkcjonowanie i dobre samopoczucie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię